201013 201013 201013 201013 201013 201013

Gränsfors Liten Klyveøks

Varenr: 170501
1 899,-
-+
4 stk på nettlager
  • 4Butikklager
stk i den fysiske butikken i Sandefjord - Sendes ikke

699 kroner unna å få FRI FRAKT!

BeskrivelseKundeanmeldelserSpørsmål & svarTilbehørAlternativerSupport
Beskrivelse

Gränsfors Liten Klyveøks (Liten Klyvyxa)

 

 

Gränsfors Liten Klyvyxa kan användas till medelstor ved. Den är smidd och slipad till en konkav form med relativt tunn egg. Yxan går lätt och snabbt in i veden och klyver effektivt när den bredare delen pressar isär träet. Skaftet har en skyddande skaftholk av stål under yxhuvudet och cirkulära räfflor längst ut för att ge ett bra grepp. Klyvyxor bör inte användas för att slå med på en vedkil eller användas som slagkil. Endast Släggyxan är gjord för det.

 

 

Modell: 441

Skaftlengde: 60cm

Vekt: 1,6kg

Eggbeskytter av vegetabilsk garvet skinn

 

 

Materialer
Det er viktig at de øksens materialer er valgt med stor omhu. Alt som produseres krever ressurser og alle disse ressursene brukers fra miljøet vårt. Valg av materialer må gjøres både fra et funksjonelt perspektiv, men også ut fra et miljøperspektiv.

 
For å imøtekomme miljøkravene bruker Gränsfors Bruks:
  • Stål som stammer fra resirkulert stål
  • Hickory skaft som både er sterk og fleksibel, slik at skaftets levetid forlenges, men også er biologisk nedbrytbart.
  • Vegetabilsk garvet skinn som er fri for tungmetaller og er biologisk nedbrytbar.
 
Stål
Gränsfors Bruks bruker stål fra stålverket Ovako, hvor stålet kommer helt og holdent fra resirkulert metall. Metallet sorteres i klasser og stålverkene bruker en kombinasjon av disse til å produsere stål. Alle produksjonsprosesser i fremstilling av stål, påvirker miljøet. Gränsfors Bruks har bevisst valgt å jobbe med bare Ovako. Som en av Europas største og ledende stålverk Ovako bryr seg dypt om miljøet og investere mye av sine ressurser på produktutvikling , prosessutvikling og utvinning, for å få så liten miljøpåvirkning som mulig.
 
Skaft
Håndtakene på Gränsfors Bruks øksene har blitt designet av Hans Erik Persson. Gamle og gode tradisjoner har blitt benyttet og tilpasset dagens krav. Den ergonomiske utformingen gir et fast og behagelig grep om øksa, selv når hånden holdes langt ut. Gränsfors Bruks skaft består av treslaget Hickory som er et veldig god treslag å benytte til øksehåndtak, siden det er både sterk og fleksibelt med lange, parallelle fibre. Dette betyr blant annet at levetiden på skaftet øker, og dermed bidrar til å unngå unødvendig belastning på naturressursene.
 
Innen dreining tørkes treverket til skaftet helt. Dette er for at veden ikke lenger være i stand til å tørke og derved krympe etter at øksen er montert på skaftet. En av de vanligste årsakene til en øksehodet går av skaftet er at det er benyttet et rått, ikke-tørket skaft, som deretter tørker, krymper og løsner.
 
For å forsterke ytterligere skaftets kvalitet overflatebehandles varmeimpregneres det med linolje. Deretter utstyres akslene med en overflate av bivoks for bedre å motstå smuss og fuktighet i bruk. 
 
Skinnbeskytter
Gränsfors økser har skinnbeskytter av vegetabilsk garvet skinn for å ta vare på økseeggen når du ikke bruker øksen.
 
Grunnen til at skinnet er garvet er fordi huden ikke vil bli brutt ned av bakterier. Garvingen bevarer og forbedrer skinnets naturlige egenskaper og kan gjøres enten ved behandling med naturlige plantestoffer som bark av forskjellige arter av trær , blomster og røtter, også kalt vegetabilgarvning eller med behandling med krom, såkalt kromgarving.
 
Vegetabilsk garvet skinn har en flere tusen år gammel historie. I eldre kulturer kom dyreskinn i kontakt med bark, blader eller frukter og endret karrakter slik at skinnet ikke råtner bort ved kontakt med vann og varme. Vegetabilgarvningen skjer i dag etter samme prinsipper, men med mer effektive metoder. Vegetabilsk garvet skinn er fri for tungmetaller og er biologisk nedbrytbart.
 
Under garveprosessen går skinnet gjennom ulike behandlinger som salting , tykkelse justering (hinner og kjøttrester fjernes), vasking, fuktighetsgivende, pH nøytralisering, osv. Etter dette behandles skinnet i en stor "vaskemaskin" med naturlige garvesyrer fra planteriket. Skinnet holder på dette viset sin naturlighet, blir formstabil samt en elders patina.
 
Øks-omsorg
Økser skal oppbevares tørt, men fortsatt ikke så tørt eller varmt at skaftet risikerer å tørke ut og dra seg sammen inne i øksehodet. Pass på at eggen og skinnbeskyttelsen ikke er våte når beskyttelsen settes på plass etter bruk. Smør gjerne eggen med lite fett eller olje, gjerne symaskinolje, før øksen blir satt bort for en lengere tid . Økser som ikke er oljet kan ruste over tid.
 
Økser er laget for å kviste og kløyve ved med. Bare Släggyxan har en hals som er sterk nok til å treffe . Ikke bruk andre akser som hammer eller slegge. Hvis du treffer for hardt på, eller med øksenakken kan øksens øye deformert eller sprekke.
 
Sjekk regelmessig at øksehodet sitter godt på økseskaftet.
 
*Alle økser fra Gränsfors Bruks er skaftet med godt tørkede skaft.
 
Kundeanmeldelser
Spørsmål & svar
Tilbehør
Alternativer
Support