Jaktsekker med geværrom 

Uansett hvilken jaktform du driver med, så bærer du børsa mye mer enn skyter med den. Fram til da er den også mest i veien, og bør bæres så sikkert og komfortabelt som mulig. En spesialsekk med geværhylster eller -lomme er da et alternativ. 

 

For noen typer jakt kreves det høy skyteberedskap og børsa må være klar til skudd i løpet av få sekunder. Det gjelder for eksempel under støkkjakt, hvor du også bør gå med hagla skuddklar i hendene. For noen jaktformer er det tilstrekkelig, og atskillig mer behagelig, å ha børsa i reim over skuldra. For andre typer jakt er det greit å pakke våpenet mer bort. Det gjelder for eksempel på fuglejakt med hund og for flere typer storviltjakt hvor tiden til rådighet gjerne blir lengre. Særlig på høyfellsjakt, typisk etter rein, har du gjerne god oversikt og får dermed gjerne noe tid før skuddet må løsnes. Også hvor du skal gå et stykke til jaktterrenget eller posten, er det fint å kunne bære børsa på en mer komfortabel måte enn i reim over skuldra.  

 

I noen situasjoner er det dessuten praktisk å ha begge hendene helt fri, for eksempel for å holde styr på en hund, under skigåing eller ved ferdsel i bratt lende. Da finnes det også noen sekker med spesialløsninger, det vil si sekker med et eget geværrom. Med slike har du nettopp begge hendene fri og bærer våpenet mer behagelig. En liten ulempe med slike sekker er at geværhylsteret stikker nedenfor bunnen på sekken. Det betyr at du ikke kan sette fra deg sekken vertikalt, slik du vanligvis gjør, men må legge den. Ingen stor sak kanskje, men litt uvant og upraktisk om det er sølete.  

 

I noen situasjoner er det dessuten praktisk å ha begge hendene helt fri, for eksempel for å holde styr på en hund, under skigåing eller ved ferdsel i bratt lende. Da finnes det også noen sekker med spesialløsninger, det vil si sekker med et eget geværrom. Med slike har du nettopp begge hendene fri og bærer våpenet mer behagelig. En liten ulempe med slike sekker er at geværhylsteret stikker nedenfor bunnen på sekken. Det betyr at du ikke kan sette fra deg sekken vertikalt, slik du vanligvis gjør, men må legge den. Ingen stor sak kanskje, men litt uvant og upraktisk om det er sølete.  

 

 

Jeg har hatt gleden av å bruke fire geværsekker under praktisk jakt: Bergans Budor, Eberlestocks Gunrunner H2, Vorns Deer og Vorns Lynx. Jeg veide sekkene og med unntak for Vorn Lynx, var vekten litt nøkternt angitt. Volum er oppgitt av produsenten og ikke kontrollmålt. Alle sekkene kan brukes til rifler med kikkertsikte og lyddemper og alle fungerte brukbart, også for linksskyttere. Er det viktig for deg å raskt kunne frigjøre geværet for skudd, skiller Vorns QRR system seg positivt ut. Eberlstock Gunnerunner H2 er den minste og smekreste sekken. Bergans Budor rommer mye og er lett, men har et bæresystem som ikke vil tåle mye vekt. Våpenoppbevaringen var heller ikke overbevisende for denne sekkens del. For øvrig er det fordeler og ulemper med alle:  

 

Bergans Budor

Norske Bergans, som har levert ryggsekker siden 1908, trenger forhåpentligvis ingen nærmere presentasjon. Sekken Budor er laget i et mykt stoff, børstet mikrofiber, med vanntett nylon på innsiden. Dette er behagelig og lager lite lyd. 

 

Sekk og bæresystem 

Budor har tradisjonell toppåpning med snølås. I tillegg er det full glidelåsåpning i siden dersom du vil komme til hele sekken og lett se innholdet. Innvendig har sekken lomme mot ryggen. Det er en detalj jeg liker jeg godt. Et slikt skille gjør at du lettere kan organisere og finne innholdet, særlig i mørke. Dessuten demper det skramlelyder fra innholdet. Innvendig her er det også ei lita reim med spennefeste.   

 

Topplokket har både innvendig og utvendig glidelåslomme, sistnevnte med nøkkelkrok. I sidene er det også langsgående og ekspanderende belglommer. Utenpå fronten er det to D-ringer og flere festepunkter for rypenett eller annet man måtte ønske. Det er også to kompresjonsreimer på hver side og i toppen, samt bærehåndtak øverst.   

 

Bæresystemet, som Bergans kaller Quick Adjust, består av ei polstret plate som får bredt anlegg med ryggen. Det er behagelig og fungerer bra, men er ikke konstruert for å bære tunge kjøttbører. Selv oppgir Bergans 12 kg maksimal last, noe som virker ærlig og dekkende. Høydeveis kan det justeres trinnløst med borrelås etter rygglengden til brukeren. Skulderreimene er flate med semsket skinn for friksjon til geværkolbeanlegget. Brystreima er lavt plassert og kommer heller ikke i veien for børsa. Det er et fast og godt hoftebelte med festeløkker for hundekoppel. Det gir behagelig bæring av våpen og utstyr. 

 

Geværlomme og -system 

Geværlomma er plassert mellom bæresystemet og sekkposen, og børsa må tres ned og løftes opp fra toppen. Selv om geværet bæres ganske komfortabelt, er det ikke like enkelt å få det ut av hylsteret. Det kan til og med være litt brysomt å få våpenet ned i geværrommet. Plunderet skyldes at innholdet i sekken lett presser geværet mot bæresystemet, og at geværlomma ikke er særlig avstivet.  Bunnen av geværhylsteret kan stikkes inn i en egen lomme når det ikke er i bruk.  

 

Min vurdering: 

Bergans Budor er en lett og romslig sekk, og med denne bærer du komfortabelt. Sekken er likevel ikke konstruert for noen tung bør og den har en oppgitt makslast på 12 kg. Dette er derfor ikke sekken du bærer kjøtt med. Innenfor angitt maksvekt er det imidlertid et bra bæresystem, og dette er en god, tradisjonell ryggsekk med flere fine løsninger.  

 

Geværsystemet er imidlertid ikke særlig avansert. Dette er en relativt enkel lomme som ikke er særlig rask i bruk. Du får vanskelig fram geværet uten å ta av sekken. Det kan mange sikkert leve med. Men selv etter å ha tatt av deg sekken, så kan børsa sitte litt fast og være treg å få ut. Det skyldes at geværrommet ikke er tilstrekkelig avstivet mot hovedrommet. Skal du på jakt og gå langt uten behov for å bruke børsa underveis, så gjør det ikke så mye, men dette er ikke sekken for deg som ønsker å få fram geværet raskt og enkelt. Etter mitt syn er dette først og fremst en sekk for småviltjegeren som må bære et stykke før han eller hun i er jaktterrenget.  

 

Farge: Grønn 

Volum: 45 l (med anbefalt pakkvekt opp til 12 kg) 

Vekt: 1,75 kg (oppgitt 1695 g) 

 

 

Eberlestock Gunrunner H2 

Amerikanske Eberlestock har flere sekker med innebygget geværhylster, den største, «Dragonfly» på hele 85 liter, «Just One Pack» på 76 liter, «Team Elk» på 50 liter, «X1 Euro II» på 33 liter og minstemann «Gunrunner H2» på 23 liter. Her har jeg kun testet den minste sekken, men selve våpenromløsningen skal være den samme på alle modellene. 

 

Sekk og bæresystem 

Gunrunner H2 er en lett og smekker sekk, åpenbart er en ren dagstursekk for den som vil pakke lett og ikke ønsker å dra på mye. Sekkløsningen er tradisjonell med toppåpning med snølås og det er det innvendig lomme mot ryggen. Det er fint for å organisere innholdet og dempe skramlelyder. Øverst er det også en liten plastkrok for nøkler eller lignende. Lokket har topplomme med glidelåsåpning. Utvendig finner du en langsgående lomme i fronten og to «flaskelommer», én på hver side. Det er to rundtgående kompresjonsreimer, en horisontal i siden og en vertikal. Med disse er det også lett å feste ting utenpå sekken. Det er også en rekke festemuligheter, også på hoftebeltet, med MOLLE-system (Modular Lightweight Load-carrying Equipment), som er NATOs festesystem for tilleggsutstyr. Øverst har den et godt bærehåndtak. Geværlomma kan også stikkes inn i en egen lomme når den ikke er i bruk.  

 

Bæresystemet kan justeres ca. 10 cm etter bærerens rygglengde i sju ulike posisjoner. Bæreflaten mot ryggen er smal, bare 20 cm, noe som gir god lufting uten at det går særlig utover stabiliteten. Bæresystemet er kroppsnært og godt i bruk. Hoftebeltet er også svært kraftig til en såpass liten sekk. Det er godt polstrede skulderreimer med brystreim.  

 

Geværlomme og -system 

Geværlomma sitter også på denne sekken mellom sekkposen og ryggen/bæresystemet. Geværet stikkes ned i hylsteret med munningen først og kolben blir stikkende opp bak hodet. Dette hylsteret passer de fleste rifler med kikkertsikte og demper. Dette fungerte enkelt og bra da det er godt avstivet. Du kan greit løfte fram børsa over hodet, men det er ikke like raskt i bruk som Vorn QRR-systemet. I motsetning til Vorns system, hvor du kan smette geværet ut til siden, så må du her trekke geværet i full lengde over hodet. Det er naturligvis en ganske stor bevegelse som lett kan være synlig om man ikke står i skjul. Til gjengjeld er dette ryggsekken som det er lettest å tre geværet tilbake hylstret med sekken på ryggen. 

 

Min vurdering: 

Dette er testen nest letteste sekk, og ca. sju hekto lettere enn Vorns Lynx som er av tilsvarende størrelse. Dette er valget for minimalisten som liker å bevege seg lett og fort. Geværlomma fungerer bra, er lett å få våpenet ned i og opp fra hylsteret. Ikke like hurtig og god skyteberedskap som for Vorn QRR, men et godt valg for toppjakt, hundeførere som trenger hendene frie og andre som ønsker en lett og smidig sekk. 

 

Farger: Militærgrønn, Loden og flere kamovarianter (avbildet og testet variant er «Timber Veil») 

Volum: 23 l 

Vekt: 1,9 kg (oppgitt 1,6 kg) 

 

 

Vorn Deer 

Vorn er norskutviklede geværsekker som har et våpenrom med en patentert låsing og utløsermekanisme som de kaller QRR (Quick Rifle Release). Vorn lager tre modeller: Deer, Lynx og Fox. Deer er deres største modell med et volum på 42 liter – geværrommet ikke medregnet. 

 

Sekk og bæresystem 

Deer rommer fint det du trenger for en dagstur, også i kaldere vær. Pakker du lett kan den antagelig brukes på overnattingstur også. Selve sekken har både tradisjonell åpning i toppen og en buet glidelåsåpning nederst i fronten. Denne siste åpningen har dessuten en lomme med netting innerlomme og nøkkelkrok, begge med glidelåsåpning. I lokket er det på samme måte ei stor lomme med egen innerlomme, begge med glidelåsåpning. Det er mange muligheter for å oppbevare bilnøkler, lommebok, jaktkort o.l. 

 

Utvendig på begge sider av sekken er det praktiske nettinglommer for vannflaske, termos, felt fugl eller hva du måtte ønske å ha der. I sidene er det også to kompresjonsreimer, hvor du også kan tre inn liggeunderlag og annet. Det samme gjelder i nedre del av sekkposen, som også har glidelåsåpning for enkel tilgang til nedre del av sekken. En fin detalj er at innsiden er oransjefarget. Det gir god kontrast mot innholdet og gjør det enklere å se innholdet. Et oransje innerlokk gir også signalfarge når det er åpnet. Dessuten gir det signalmuligheter om uhellet skulle være ute. Kamo er ikke like kult den dagen du ønsker å bli funnet av redningsmannskaper. Deer har ellers praktiske bærehåndtak både i toppen og i siden ved geværhylsteret. Det er også ei innerlomme for drikkesystem, men det trenger du antagelig ikke. Spennene er litt harde i plasten og lager litt kneppelyd når de låser.  

 

Bæresystemet består av ei stabil internramme i aluminium med et bæresystem som kan justeres med rygglengden. Brede skulderreimer sørger for god vektoverføring til skuldrene, selv om jeg kunne ønsket meg en noe spissere vinkel mellom dem. Dersom jeg ikke brukte brystreima, så følte jeg at de ville «krabbe» av skuldrene mine. Hoftebeltet fungerte veldig bra. Det er lett å stramme skikkelig og dermed overføre vekt til hofter og bein, som nettopp bør ta lasten av en tung sekk – ikke skuldrene. Hoftebeltet har også MOLLE-festesystem. 

 

Geværlomme og -system 

Geværrommet er festet til ramma og kommer innerst mot ryggen, mellom sekkposen og bæresystemet. Her trer du inn børsa fra siden og fører kolben ned i ei lomme som går nedenfor sekkebunnen. Pipa kommer da bak og over hodet. Våpenrommet er polstret og romslig slik at du får plass også til en stor rifle med kikkertsikte, og naturligvis ei hagle. Geværet sikres mot å falle ut med to kroker i siden. Når du skal ha geværet fram og skuddklart, løsnes låsekrokene ved å trekke i en utløserring på venstre skulderreim, og børsa kan trekkes opp og ut til siden. Dette gjøres veldig raskt og fungerte stort sett utmerket. Dersom du smyger deg krumbøyd, så må du imidlertid rette deg opp, eller gå ned på kne, for å rekke bak til pipa for å få fram børsa. Men det er ganske så lett å få fram geværet uten å måtte ta av seg sekken. Skal du feste børsa igjen, så er det mulig – men ikke enkelt – å gjøre det med sekken på ryggen. De fleste vil nok derfor da måtte ta av seg sekken, men det går normalt greit. QRR-løsningen fungerer også fint for linksskyttere.  

 

Min vurdering: 

Deer var et veldig trivelig bekjentskap. Selv om jeg kunne ønsket meg en liten justering av skulderreimene, slik jeg nevner ovenfor, har den utvilsomt god bærekomfort og et bæresystem som tåler mye last. Dette er sekken for storviltjegere og andre som trenger god plass for en dag i fjellet eller på post. Den tåler tunge bører, men størrelsen tillater likevel ikke større mengder med kjøtt. Vorns QRR hurtigløsning er den klart raskeste løsningen for å få geværet fram og klart til skudd. Er skyteberedskap viktig, er Vorn det beste valget. Ønsker du en mindre sekk har Vorn også to alternativer. 

 

Farger: Grønn og Realtree kamo  

Volum: 42 liter 

Vekt: 3,2 kg (3,1 kg) 

 

 

Vorn Lynx  

Lynx-sekken er Vorns mellomstørrelse og en modell hvor det er tenkt mye nytt. For det første kan volumet reguleres med glidelåser i sidene, fra enten 12 liter, eller til 20 liter om glidelåsene åpnes.  

 

Sekk og bæresystem 

Sekken har ingen tradisjonell toppåpning, men først ei nettinglomme med glidelåsåpning i sekkens øvre del. Nedenfor kommer et hovedrom med buet frontåpning. Dette er en litt uvant løsning. Generelt er frontåpning bra: Det gir god oversikt og tilgang til innholdet, særlig så lenge det er lys og du ser. Men her er det ikke bare å stikke handa nedi sekken og å komme til innholdet, for eksempel i mørket uten å se. Sitter du på en mørk post, så er det vanskelig å komme til innholdet uten at sekken legges på ryggen og glidelåsen åpnes. Da er det til gjengjeld lett å komme til. Innvendig er sekken praktisk oransje, og den har to innerlommer i netting, hvorav en med glidelås. 

 

Utvendig er det ei nettinglomme i fronten med fin avkjølingsplass til felt småvilt og annet. Det er to rundtgående kompresjons-/festereimer, en øverst og en nederst. Den siste sitter så lavt at den ikke vil kunne brukes særlig mye til komprimering, men derimot som festereim til liggeunderlag e.l. Som Deer, har Lynx også praktiske bærehåndtak både i toppen og i siden ved geværhylsteret.  

 

Bæresystemet på Lynx er ganske likt som på Deer, med ei stabil internramme i aluminium og med justering for rygglengden. Brede skulderreimer sørger for god vektoverføring til skuldrene, og på Lynx var dessuten vinkelen bedre slik at de satt godt. Hoftebeltet fungerte veldig bra. Det er lett å stramme skikkelig og dermed overføre vekt til hofter og bein. Hoftebeltet har også MOLLE-festesystem. 

 

Geværlomme og -system 

Våpenrommet og QRR-systemet er ellers det samme som på modell Deer og fungerer på samme utmerkede måte. Se derfor mine kommentarer til dette ovenfor.  

 

Min vurdering: 

Lynx har et utmerket bærekomfort og er en spennende sekk hvor det er tenkt mye nytt. Den er solid, og kanskje litt «overdesignet»: Til å være en 20 liters sekk, så er den ikke lett. På samme måte som for «storebror» Deer, er også QRR hurtigløsningen den klart raskeste med tanke på skyteberedskap. Er hurtighet viktig, så er Vorn valget. Hvilken modell du skal velge avhenger først og fremst om du ønsker en større sekk med stor lastekapasitet eller en mindre og mer kompakt sekk. Lynx er mellomstørrelsen som sikkert vil passe mange dagsturjegere som synes Fox blir for liten og Deer for stor. Dette vil være er godt valg for mange jegere som ikke trenger mer enn 20 liters pakkvolum. Lynx vil være et godt valg for toppjakt og hundeførere.

 

Farger: Grønn, Realtree kamo og Blaze oransje kamo. 

Volum: 12-20 liter 

Vekt: 2,6 kg (oppgitt 2,6 kg) 

 

Artikkelen er skrevet av: Pål S. Jensen

 

Varen er på lager.
Varen er bestilt fra leverandør og leveringsdato er bekreftet.
Varen er ikke på lager, men dersom du bestiller vil vi bestille den inn fra leverandøren med en gang.
Varen må bestilles fra leverandør.
Varen befinner seg på fjernlager.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varene bestilles fra vår leverandørs lager.
Ubekreftet - Ta kontakt med kundesenter for nærmere informasjon.