5 tips til hvordan bruke tarp og fjellduk

 

Tarp og fjellduk er de enkleste «villmarksboligene» du kan sette opp raskt og som lar deg slippe å ta med et telt. De kan brukes til alt fra en enkel rast i regnvær til overnatting flere netter.

 

Med en sterk og svært lett duk, noen barduner og kreativ bruk av trær og andre naturlige elementer gir en tarp eller en fjellduk deg utallige muligheter for ulike typer oppsett. Sett opp tarpen hvordan du vil, nesten hvor som helst.

 

Husk på at du ikke spenner opp tarpen eller fjellduken over en grop i terrenget. Skulle det begynne å regne vil vannet samles der du ligger. Finn heller et sted hvor vannet renner bort av seg selv. Blir det kaldt vil gropen også kunne fylles med kald luft, noe du helst vil unngå.

 

Fjellduk er i tillegg til å ha egenskapene som en tarp, muligens noe av det viktigste du kan ha i ryggsekken dersom du skulle bli nedkjølt. At den fungerer som kamuflasje på jakt er en bonus for jegere.

 

1. Tarp på den enkleste måten

Den enkleste måten å sette opp en tarp eller fjellduk på er å bruke den som et oppslått telt. Da finner man to trær. Så fester du barduner, eller bare et vanlig tau, i hvert tre som man strekker til festene på midten av tarpen.

 

Når tarpen er festet i begge trærne og strammet til, fester du barduner i hvert hjørne som festes i bakken med plugger eller nederst på busker og trær i nærheten. 

 

Om det blåser er det hensiktsmessig å vinkle duken ned mot vinden for effektiv beskyttelse. Velg høyden for tarpen og vinkle den litt ned mot vinden, slik at regnet ikke blåser inn der du skal sitte/ligge. Eventuelt senk duken helt ned til bakken på den ene siden hvis det blåser mye og du har en gapahuk.

 

 

 

2. Tarp sammen med et telt

Når du oppretter en liten leir i skogen og været blir dårlig kan det være lurt å bruke tarpen som ekstra beskyttelse over teltet. Spesielt om teltet er gammelt eller ikke er godt nok impregnert. Da slår du opp teltet og henger tarpen over teltet.

 

Husk å sjekke hvilken vei det blåser før du fester tarpen. Da unngår du at det regner rett inn under tarpen.

 

 

 

3. Tarp som fortelt og skygge

Noen ganger har du behov for å utvide teltet. Da kan tarpen settes opp fra teltåpningen slik som på bildet. Da får du et område foran teltet hvor man er i skygge fra solen på dagtid og du kan slippe unna mye fuktighet om kvelden.

 

 

 

4. Overnatt ute i en fjellduk

Alle burde prøve en natt alene under åpen himmel en stjernenatt – uten telt.

 

Da er det veldig godt å ligge i en fjellduk. Har du en fjellduk som er vattert har den også isoleringsevne slik at du holder godt på varmen. En vattert fjellduk kan erstatte en sovepose så lenge det er noen plussgrader.

 

Er det kaldere burde du kombinerer fjellduken med en sovepose. Da har du virkelig pakket deg inn varmt og godt. Bruker du liggeunderlag kan det med fordel legges inn i fjellduken.

 

 

5. Fjellduk som jaktkamuflasje 

En fjellduk er det første du burde pakke dersom du skal på jakt på kalde dager i skog og fjell. Den er lett å ta på, reflekterer varme, er vanntett. I tillegg får du kamuflasje og er godt beskyttet mot været. Du holder kort sagt varmen i skikkelig ruskevær time etter time.

 

For optimal komfort burde du velge en fjellduk i full kroppslengde slik at du kan ligge helt utstrakt. Enten for å hvile eller for at du kikker etter vilt.

 

 

 

Det er ingen tvil om at man kommer nærmere naturen ved bruk av tarp eller fjellduk! 

 

 

 

Ble du inspirert?

 

Se vårt gode utvalg av tarper og fjellduker.

 

 

Artikkelen er skrevet av: Lars Øystein Iversen