Beverjakt - Tips & gode råd

Beveren er Skandinavias største gnager. Vekten på en voksen bever er normalt 13-25 kg, men kan nå opp imot 35-40 kg. Beverens leveområde er begrenset til en relativt kort strekning i et vassdrag og vi vet at den kommer opp og ned elva hver morgen og hver kveld. Beverjakt byr derfor på en skikkelig utfordring for de som ønsker det.

 

Beverjakt

Jakttid

Jakttid for bever i Norge er fra 01.10 til 30.04. Sjekk allikevel hva som er gjeldende for din kommune. Lokale isforhold kan forlenge jaktperioden opptil 15 dager.

 

Beveren er meget aktiv på våren. Vi har stilt klokka, det er lenger lyst og det er ikke mye annet å jakte på. Det er derfor blitt en tradisjon å jakte bever om våren.  

 

Det er lovlig å jakte beveren døgnet rundt i jakttiden og mange beverjegere begrenser deres jakt til skumringen. Men da snyter de seg selv for mange gode opplevelser og muligheter for å nedlegge en bever. Det vil ofte være mulig og treffe på beveren fra sist på ettermiddagen til først på formiddagen. 

 

Man kan med fordel dra ut rett etter kveldsmaten og det er ikke uvanlig å skyte en bever rundt kl. 20:00. Det er ingen tvil om at det er effektivt å jakte bever tidlig om morgenen. Men skulle man ikke se beveren i det første morgenlyset er det ingen grunn til å dra hjem. Det kan fort oppstå en skuddsjanse helt frem til kl. 10:00. 

 

Tidlig på våren eller sent

Når på våren skal jeg planlegge jaktturen? De fleste liker å jakte bever litt sent i sesongen. Da er kveldene og morgenene lysere, det er varmere i været og generelt mer behagelig å være ute. Allikevel er det ikke alltid det lønner seg å vente.

 

Flom i elver og vassdrag kan gjøre det vanskeligere å lokalisere beveren og beveren oppsøker da ofte nye beiteplasser. Det sies også at de aller første dagene etter at isen går er de beste – da er beveren våryr og har normalt høyere aktivitet enn ellers.

 

Beverjakt 2

Morgen eller kveld?

De fleste vil nok foretrekke å jakte bever i skumringen og om kvelden. Grunnen til dette er at det er et enkelt å komme seg ut i terrenget mens beveren ennå er i hytta si. På den måten kan du finne deg en god pass uten fare for å bli oppdaget. Om morgenen er du avhengig av å snike deg frem til elva, ofte i stummende mørke og da er det lett å støkke beveren.

 

Luktesans

Beverens skarpe luktesans gjør at du ikke bør rydde unna kvist og siv i nærheten av vannet. Ferten av jegeren henger i busker og siv i flere dager etter du har rørt ved dem og beveren går ikke på land så lenge den kan lukte dette. Jakt derfor på de dagene hvor det er litt vind.

 

Det er mye lettere å forholde seg til en god bris enn ikke noe vind i det hele tatt. Om det kun er et ørlite drag i luften skifter retningen ofte og det blir svært vanskelig å ha kontroll på vinden. Ta med en vindsjekker, (flaske med talkum) dette forteller deg raskt hvilken vei vinden blåser.

 

Bruk Windchecker når du jakter

Hørselen

Beveren hører godt, men dette er det enklere å forholde seg til og med enkle grep bør du ha bra odds. Beveg deg sakte og ta ett skritt om gangen. Skulle det knekke i en kvist er ikke nødvendigvis jakten over, bare vent en stund før du går videre.

 

Vær på plass i god tid før det blir lyst. Om kvelden er det enkelt å komme seg på plass så lenge du er ute før beveren forlater hytta si. Om morgenen må du gå svært forsiktig da beveren allerede er ute.

 

Det er nesten umulig å smyge seg innpå en bever. Noen ganger kan du høre en bever som beiter/gnager. Hvis du beveger deg når han gnager, kan du være heldig å komme deg på skytehold.

 

Beveren har derimot svært dårlig syn. Når du går, bruk en skytestokk da det er lettere å bevege seg stille når du har noe å støtte deg til.

 

Smyg deg lydløst frem på jakt

Hvordan finne beveren

Det er nesten håpløst å gå ut på beverjakt uten først å rekognosere. Å bare gå ut en morgen eller kveld vil etter all sannsynlighet føre til en mislykket tur.

 

Er område helt nytt, bør du ta deg en tur oppover vassdraget og se etter felte trær. Når du finner et område hvor du ser felte trær er det på tide å finne plassene hvor beveren går på land.

 

Ved beverjakt posterer man som oftest ved innsjøer og elveløp, hvor friske grener avslører hvor beveren har sitt daglige oppholdssted. Det er ikke alltid de stedene hvor du ser store trær som er felt som er de beste.

 

Beveren foretrekker mindre og friske kvister på våren. Bruk derfor flittig kikkerten - let etter små kvister som nylig er avbeitet. Noen ganger kan du se tydelige merker på elvebredden der beveren har gått opp og ned i elva.

 

Hvordan finne bever

Oppførsel/tegn

Innen beveren beslutter seg for å gå på land, vil den ofte svømme frem og tilbake med vippende snute for å få ferten av eventuelle fiender innen den beslutter seg for å gå på land.

 

Man er ikke i tvil hvis beveren får ferten av jegeren. Plutselig stopper den opp, vipper ivrig med snuten og så kommer det klassiske plasket med halen. 

 

Slag med halen gjøres for å advare andre i området om fare, men er også en rask måte for beveren å dukke under vann på. Slag med halen er ikke ensbetydende med at den forsvinner, fortsett å sitt i ro det godt være at den dukker opp igjen.
 

Nøyaktig og stabilt skudd

Selve skuddet

Skyt aldri på noe du ikke er helt sikker på hva er. Beveren synker fort og bør beskytes når den sitter godt oppe på land eller langt inne i et område med lavt vann.

 

Beveren kan tumle rundt i dødskramper i skuddøyeblikket, så det er viktig å vente med å skyte til den sitter et sted hvor den ikke ruller ut i dypt eller strømmende vann.


Ved skudd mot bever i vannet er det hjernen som er det primære målet for skudd. Dette er et lite mål og en skal være en god skytter for å ta dette skuddet..

 

Personlig liker jeg at beveren ligger rett mot meg når jeg skyter i vannet. Da kan jeg sikte noe høyt, og bommer jeg på hjernen går skuddet inn i ryggen på beveren. 


Sitter beveren på land, er det gjerne i en sammenkrøpet stilling. Da vil treffområdet være mye lenger fremme enn f.eks. på rådyr. En tradisjonell jaktkule vil ofte resultere i et mage- eller tarmskudd.

 

Beveren veier like mye som et rådyr, men treffområdet er vesentlig mindre. De fleste skudd på bever er fra 20-50 meters avstand. Den maksimale avstand bør aldri være over 60-80 meter.

 

Skudd på 100 meter eller lenger medfører en stor risiko for skadeskyting. Kjenn dine begrensninger, det er ingen skam å holde tilbake skuddet

 

Riktig våpen til jakten

Våpen

Det er lovlig å jakte på bever med hagle, men det anbefales ikke og i så fall bør du være på maksimalt 10 meters hold. Det er altså rifle som gjelder, dog ikke 22 LR.

 

De fleste jegere bruker samme rifle som til rådyr og elgjakt. Med en lett ekspanderende kule og rifla skutt inn på 80-100 meter, vil dette være en fin kombinasjon til beverjakt.


 

Tips å ha med på beverjakt

  • Vindsjekker: For å bestemme hvor vinden kommer fra. 
  • Skytestokk: Ofte er det en del busker og høyt gress helt nede ved elva. 
  • Varmt undertøy: Det kan være kaldt en morgen eller kveld i april. 
  • Kikkert: For rekognosering og finne beiteplasser.
  • Søppelsekker: Beverlukt er ikke noe du har lyst til å ha i bilen. 
  • Salt: Skinnet bør saltes så fort som mulig og noen kilo salt er greit å ha med seg.
  • Skarp kniv: Dett er nødvendig om du skal flå beveren uten alt for mye jobb.
  • Kikkertsikte: Kikkertsikte som er lyssterkt er nesten en forutsetning på beverjakt. 
  • Vadere: Kan være godt å ha hvis du må ut etter beveren i vannet. (Se vadeavdelingen på Skittfiske.no)
  • Teleskopstang: Det er enkelt å ta med et billig teleskopsett dersom beveren ligger et stykke ut i vannet. (Se teleskopsett på Skittfiske.no)
  • Trekksele: En bever er både tung og uhåndterlig. En trekksele letter transporten til bilen betraktelig. 
  • Pulk: Har du mye å frakte og det er snø på bakken, kan det være lurt og bruke pulk.
  • Stolsekk: Det kan bli mange timers venting før beveren dukker opp.